Brugerlogin

Indtast dit brugernavn og kodeord her for at logge ind på websitet:
Log ind

Har du glemt dit kodeord?

Grøn Kirke

Græsset på kirkebakken slås med le for at værne om naturen. Foto: Finn Hansen.

Grønnevang Kirke er blevet en såkaldt "Grøn Kirke".
Et udvalg har arbejdet med en handleplan for at gøre Grønnevang Kirke mere grøn.

Herunder kan du læse mere om, hvad der gør en kirke til grøn kirke. Du kan også løbende følge med, når udvalget lægger noget nyt ud om arbejdet.

Hvorfor Grøn kirke?
Fordi det står i skabelsesberetningen i Bibelen: ”Gud velsignede Adam og Eva og sagde opfyld jorden og underlæg jer den, hersk over havets fisk himlens fugle og alle dyr der rører sig på den. 1. Mosebog 1,v. 28

Vi mener det, vi siger! Når det forkyndes i kirken om Guds skaberværk, skal vi også forvalte alt det skabte med omtanke, og vi er heldigvis også gode til det.

Som kirke har vi allerede opfyldt mange af de punkter, der skal til for at blive Grøn kirke. Men der er plads til mere.

Udfordringer
For at blive optaget på listen over "Grønne kirker", skal man kunne opfylde nogle bestemte krav. Se tjeklisten her

Det mest udfordrende ved tjeklisten er køb af økologiske/fairtrade-produkter, lokale indkøb og affaldssortering. Vi sorterer allerede glas, pap og papir, men nu er vi også i gang med plastik, metal og bioaffald. Det er planen at alt engangsservice skal udfases.

Det er ligeledes svært at øge budgettet på mad og indkøb, når man altid har været vant til at spare. Det koster mere at købe økologi og miljørigtige varer.

En anden udfordring er, at der laves mad af frivillige til mange måltider og fester, og ikke alle er bevidste om økologiske og klimavenlige råvarer. Dette håber vi at få vendt med tiden, når de frivillige opdager, at vi er grønne, og at der bliver informeret og undervist om vores ansvar for kloden.

Udearealer
At lade græsset gro vildt uden at slå det er også en hurdle, for mange synes ikke, at det ser pænt ud. Men vi starter på de arealer, der er mest egnede fra naturens side, og vi drømmer om en blomstereng til bier og insekter. Børnekirken vil lave insekthoteller og fuglekasser.

Lørdag den 29.juni blev græsset på kirkebakken slået første gang med le.

Læs info om græsset på kirkebakken her.

Energi
Grønnevang kirke er en ny kirke (10 år), velisoleret, tilknyttet fjernvarme osv., så på den front var det nemt at blive grøn.
Det kunne være ønskeligt med solceller på taget, men det afventer. Der er ligeledes potentiale i luft til luft varmepumpe.

Rengøring
Vi har flere gode og veluddannede kirketjenere, der har sørget for, at alle rengøringsmidler og papirhåndklæder er svane/ecolabel mærkede. Ligeledes vil det tilstræbes at al papir, toiletpapir også fremover indkøbes som svanemærkede.

Hvad nu?
Der er planlagt undervisning både for børn, juniorer, konfirmander og en undervisningsaften, samt en temagudstjeneste omkring de fire hovedtemaer i konceptet Grøn Kirke: klima, miljø, natur og retfærdighed.

Desuden har vi udarbejdet en handleplan, der skal revideres en gang om året.

---

> Læs mere her om Grøn Kirke.

Læs om Grønnevang Kirke som grøn kirke fra Helsingør Stifts hjemmeside.

Plant håb. Plant blomstereng ved kirken – med vilde blomster og plads til insekter og smådyr